Kesäkuun alkupäivien kuvia vielä lisäyksenä edelliseen kirjoitukseen. Harmi etten ehtinyt napata kuvia, kun Bertta-lansu kävi kylässä, mutta ehkäpä ehdin seuraavalla kerralla. Elekielen kannalta nuo kahden aikuisen lansunartun tapaamiset on ihanaa katseltavaa. Mutta eipäs siis ollut taskussa kameraa sitä ikuistamaan.

Samana päivänä Aki poikkesi poikien kanssa ja hitsiläinen, kun ei ole vielä järjestelmäkameraa, että olisi saanut kunnon kuvasarjoja. Tuo elekielen seuraaminen on mielenkiintoista ja kun yhdessä oli 4 elekieleltään hieman erilaista koiraa, joista Armi oli "aikuinen" ja loput 2v ja sen alle. Kuudesta koirasta 4 oli nuoria uroksia. Osa koirista ei ollut toisiaan tavannut. Mutta sain vain muutaman kuvan ja jään odottamaan kunnon kameraa :) Kuvissa siis 7kk Sarplaninac sekä 2v Eurasier pojat oman poppoon lisäksi.

Itse voisin tuijottaa koiralaumaa tuntitolkulla. Etenkin lauman jossa on ikäjakaumaa selkeästi, laumaroolitukset tulee myös hyvin selkeästi näkyviin. Armi elekieli on ollut aina hyvin vahvaa ja selkeää, varmasti äidinmaidosta opittua. Lansuäiti on aina niin oikeudenmukaisen ja aika tiukan oloinen, mutta samalla omiansa suojeleva,huolehtiva ja  huumorintajuinen. Nyt jo näkee, kuinka pennut ovat oppineet ettei kenenkään silmille hypitä, etäisyyttä täytyy antaa vieraille koirille ja tutustuminen uusiin koiriin tehdään aika pikkuhiljaa hännät heiluen.

Me annataan aina lauman johtajan, tällähetkellä Armin tutustua uusiin koiriin ensin. Kun Armi on ottanut uuden tuttavuuden vastaan lisätään pihalle seuraava eli Franco. Armi näyttää vielä hieman suojelevan Francoa, se tuntuu vielä hieman auttavan Francoa tutustumaan kuljeksimalla uuden tuttavuuden ja Francon välissä, mutta siirtyy aikanopeasti etäämmälle jos mitään jännitteitä ei ole. Viimeisenä lisätään pennut yhtäaikaa, ja Armi siirtyy auttamaan pentuja tutustumisessa, samoin Franco tulee vatkaamaan väliin. Pennut saavat tutustella uusiin koiriin äitinsä ja Francon välistä, samoin jos pennut tutustuvat ilman aikuisia koiria uusiin koiriin, niin ihmisen tehtävä on auttaa ja tukea/kannustaa tutustumisessa. Pakotteita ei saa käyttää, pennut lähtevät kyllä ihmisen suojasta irtaantumaan kun ovat siihen kypsiä. Toiset ovat aikaisemmin, toiset myöhemmin.

Itselleni tämä koiralauman seuraaminen on usein jopa liikuttavaa. Etenkin nyt kun Armi siirtyi nopeassa aikataulussa Hertan lähdettyä pahnanpohjimmaisesta laumanjohtajaksi ja näen siinä hyvin vahvan ja oikeudenmukaisen johtajan, ja viimekesäistä Riehakasta Letku-Leena ei enää ole. Armi on puolessa vuodessa siirtynyt oman äitinsä alaisuudesta laumanjohtajaksi ja saanut oman pentueen, jota se on kasvattanut suurella kärsivällisyydellä. Ja Armille roolinvaihto sujui todella helposti ja luontevasti. Saa nähdä onko näillä asioilla vaikutusta veperantaan... Armin luonnetestissä muutama vuosi sitten tuomari totesi, että tyypillinen äitinsä alaisuudessa elänyt narttu- ei ole koskaan joutunut itse tekemään mitään ratkaisuja. Nyt tilanne on aivan toinen, Armilla on omalauma ja Armilla on päätöksenteko vastuu. Olisipa vain se mahdollisuus, että luonnetestin saisi uusia, mutta ei niin ei. Luonnekuvaus olisi kyllä mahdollista, mutta se tulos ei ole vertailukelpoinen luonnetestin kanssa.

Alla vielä muutamia kuvia sieltä täältä:

Danny kuraeteisessä ensin näinpäin...

..ja sitten toisinpäin..

Francon mielestä tämä oli liikaa tyttöjen juttu.

Armi sanoi, että ok juttu, mutta otatko kuvan aika äkkiä..

.. Mutta Santeri sanoi, että Jeeee- kukkia päässä !

Ja sitten tuli luonnonmukainen biosilppuripari ja hävitti seppeleen..

Ja siitä se ajatus sitten lähti..

Mamman Linda-Lissu-Lisbeth-Lipsukka-Armin tytär ajatustauolla. Lindan luonne on kuin Hertan, nyt jo kaikki kauneudenhoito ja linssiludena olo kiinnostaa. Siinpä suurin syy varmasti siihen, että Linduska kotiin jäi :)