Voi synkkyyksien synkkyys Gemman miehen metsästys on ollut koko kuluneen vuoden työnalla. On löytynyt yhtä ja toista, hyvää ja ei niin hyvää. Lopulta tehtiin päätös ettei pentuja tule tästä kuluneesta juoksusta, kun ei löydetty nappiin menevää urosta. Kiitän nöyrästi uroksen etsintään mega-aktiivisesti osallistunutta Eijaa (Rastafellows-kennel) sekä Gemman Italian kasvattaa  Mr Cavalchinia ( kennel Di vValle Scrivia). MUTTA, mutta... Jotta tämäkin asia menisi vaikeimman kautta niin tulihan niitä muttia matkan varrelle. Siinä määrin että Gemma ei tulla käyttämään jalostukseen.

Gemmalla on ollut vuoden sisällä kaksi kertaa sierainverenvuotoa ja viimeviikolla selkisi että kyseessä on autoimmuunisairaus  ITP. Sen perinnöllisyydestä ei ole näyttöä eläimillä ja se on vaaraton sairaus, mutta koska sierainvuotoja on ollut kaksikertaa ja Gemma selkeästi kipeä niiden aikana niin ei ole mitään järkeä riskeerata Gemmaa eikä pentuetta, joten meille oli selvää ettei Gemmaa tulla käyttämään jalostukseen. Ei mikään helppo päätös, etenkin kun koko Suomessa alkaa olla vähissä jalostusikäiset Bergamasco nartut, etenkin terveet (kuvatut).

Omalla kohdalla suurta pohdintaa on kokonaisuudessaan aiheuttanut koko todella pienen rodun sisäsiitosasteet, jotka huitelevat 10-20% luokassa. Jos tekisin moisilla luvuilla lansupentueen (tai oma koirani tekisi) niin minut varmasti julkisesti mestattaisiin :) Mutta rodussa jossa ei ole vaihtoehtoja juurikaan niin tämä on arkipäivää. Meidän seinien sisällä on käyty keskustelua kasvattamisen tai rodun eteenpäin viemisen merkityksestä, kun sukusiitos asioille ei akuutisti voida tehdä mitään. Muutaman sukupolven päästä tämäkin vaihtoehto voi olla mahdollista.. Mene ja tiedä. Oma moraali tökkii kovasti vastaan korkeilla sukusiitoskertoimilla tehtäviä pentueita vastaan, mutta Bergamasco on rouna jo kerran ollut kuolemassa sukupuuttoon ja toivottavasti ei toista kertaa. Vaakakupissa on siis rodun säilyttäminen, mutta millä hinnalla. No koska emme ole saaneet itsellemme asiaan mitään tolkkua niin turha on pentueitakaan hutkia. Eli no Bergamasco puppien at this moment.

Ai mitäs me nyt meinataan tehdä :) Suunnitelma a)Tuomme kotiin tuonti uroksen harrastuskaveriksi, jalostuskäyttö selviää myöhemmin b) Kun löytyy sopiva narttu pentu niin tuomme sen sijoitukseen, jalostukäyttö selviää myöhemmin

Lisää itp:stä löytyy vaikkapa: http://ohjepankki.vsshp.fi/fi/2611/6476/

..Ja tiedoksi vielä niille, jotka ovat ihailleet sitä että voi jakaa jalostuskeskusteluita oman siipan kanssa, niin ei se  aina ole mitään tasapuolista keskustelua vaan ajoittain kovaäänistä argumentoitia ja jos haluaa varman riidan niin voi aloittaa keskustelun vaikkapa jalostamisesta